Social Media Policy opstellen en implementeren

Waarom een Social Media Policy?

Uw toekomstige, huidige en vroegere medewerkers, klanten en partners zijn allemaal aanwezig op social media platformen zoals LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube en Flickr. Het is belangrijk om social media kanalen te monitoren teneinde te weten wat al deze stakeholders delen en zeggen over je bedrijf en zijn medewerkers.

Meeste bedrijven kiezen voor een aanwezigheid op social vanuit het bedrijf. Echter de individuele medewerkers zullen ook op LinkedIn en Twitter eigen profielen hebben gecreeerd. Daar werknemers hun (werk) ervaring zullen delen op social media is het verstandig om regelgeving en advies vast te leggen over wat wel en niet gedeeld kan worden. Dit om zowel de individuele reputatie als die van het bedrijf te beschermen.

Het opstellen van een social media policy is een onmisbaar onderdeel van een social selling uitrol.
Bij het vaststellen van een doeltreffende en gepersonaliseerde social media policy voor een bedrijf zullen de volgende stappen aan bod komen:

Welke stappen komen aan bod?

Intake: via een initiele workshop worden alle betrokkenen geinformeerd omtrent de diverse elementen van de policy en worden specifieke bedrijfseigen elementen besproken welke in de gepersonaliseerde policy moeten worden behandeld. Hierna wordt een draft policy gemaakt welke uiteindelijk door de diverse stakeholders zal worden goedgekeurd. Hierbij wordt rekening gehouden met specifieke vereisten per bedrijfstak (denk aan financiele, medische, juridische vereisten)

De volgende stap bestaat uit implementatie en uitrol binnen de organisatie naar alle medewerkers. Ervaring leert dat het simpelweg uitsturen van een email niet het gewenste effect heeft en eerder zal leiden tot verwarring alsmede ontkenning van het bestaan van de policy (gemiddeld 70% van de medewerkers zijn doorgaans niet op de hoogte van het bestaan van een policy binnen hun bedrijf). Communicatie via een presentatie en/of video-webinars is gewenst alsmede plaatsing van de tekst van de policy op een centrale plek zodat medewerkers de policy kunnen lezen en herlezen. Sommige bedrijven kiezen er zelfs voor om de policy te laten ondertekenen door de medewerkers (en onderdeel te laten uitmaken van het aannemen van nieuwe medewerkers).
Social media is niet langer het exclusieve tool van een team, namelijk de marketing afdeling. Andere afdelingen zoals HR, customer service and sales zetten social media allemaal dagelijks in om klanten, prospects en partners te informeren. Wanneer een social media policy wordt vastgesteld is het belangrijk dat al deze afdelingen betrokken zijn bij het uiteindelijke eindproduct. Sponsoring en betrokkenheid vanuit management is een must voor een successvolle uitrol. In sommige bedrijfstakken worden ook de juridische afdeling, individuele medewerkers en externe vendoren uitgenodigd om advies te verschaffen.

“Social Selling is geen sprint, maar een marathon!”

Social media policy een must!

Een social media policy wordt een must wanneer social binnen je bedrijf professioneel en routinematig wordt ingezet voor netwerkgroei, creeren van leads en funnel met het uiteindelijke doel om meer te verkopen.

Is dit herkenbaar voor jullie bedrijf neem dan contact met ons op voor een succesvolle uitrol van jullie social media policy.

Social selling

Benieuwd welke impact social selling op jouw bedrijf kan hebben?

Wees professioneel online routinematig relevant met je team.

Mail naar sales@thesocialsellingcompany.com of bel naar +316 54 935 671 / +316 53 50 83 46 voor informatie om dit het beste te doen.

Waar wij jou nog meer mee van dienst kunnen zijn

Naast de maatwerkpresentatie over de impact van social selling kan The Social Selling Company jouw bedrijf ook maatwerk leveren op het gebied van social media, marketing automatisering, strategiesessies en beleidsplannen op het gebied van social selling, content creatie en meer. Bekijk ons gehele aanbod hier.

0
Vraag het gratis Social Selling stappenplan aan!